tisdag 30 april 2013

Mitt Stora Lexikon Om Dinosaurier Och Förhistoriska kräldjur

Den här boken har Chris Mcnab och Michael  Benton gjort.
Nu ska jag berätta lite fakta om några Dinosaurier.


Den första Dinosaurien jag ska berätta om heter Westlothiana. Fossil av Westlothiana
hittades 1984. Varelsen som kom att kallas Lizzie the Lizard, ödlan Lizzie levde för 340 miljoner år sedan och är den äldsta kräldjursliknande varelsen man känner till.
Den utvecklades från groddjuren men till skillnad från dessa kunde den lägga ägg med  hårda skal och kunde alltså föröka sig på land.

Leaellynasaura: fossiler av denna dinosaurie hittades 1987 i södra Australien. Under tidigt krita hade denna region ett klimat som det i dagens kalla polartrakter. Leaellynasaura måste ha kunnat överleva långa mörka vintrar och iskalla temperaturer. Ögonhålorna var ovanliga stora vilket tyder på att den hade utmärkt syn.

Tenontosaurus: Denna dinosaurie var mycket större än andra hypsilophodontider.
Över halva Tenontosaurus längd utgjordes av svansen som var enorm tjock och tung. Djuren vägde förmodligen runt 900 kilo. Den hade längre armar än andra hypsilophodontider och tillbringade sannolikt mycket av sin tid att gå omkring på alla fyra. Othnielia var en typisk hypsilophodontid.
Den hade långa ben lång svans en lätt kropp och korta armar med femfingrade händer. Bara tänderna var annorlunda. De var mindre än andra hypsilophodontiders och hade och hade skyddande tandemalj över hela ytan inte bara på den slipande kanten.

Det är möjligt att Othnielia åt grövare växter och att och att emaljen förhindrade tänderna att slitas

Den fick 10 poäng av 10

Inga kommentarer: